På tværs af landet er der smil og highfives på de danske fodboldbaner. For uanset om kroppen har været ramt af kræft, hjertestop eller der er for meget på sidebenene, så viser både forskningsartikler og case-historier, at fodbold gør en stor forskel, når det kommer til sundhed.
Det fremgår af en ny rapport, som DBU og SDU står bag, med bidrag fra en række forskere.
Titlen er ’Fodbold som forebyggelse og behandling – en hvidbog med fokus på 10 udvalgte lidelser og risikotilstande’ og bliver i dag præsenteret på Idrætstopmødet i Aalborg.
Rapporten giver et overblik over resultater og konklusioner fra den videnskabelige litteratur, der behandler fodbold som sundhedsfremme, forebyggelse, behandling og rehabilitering.
I AB har konklusionerne været kendt i mange år, da vi lige så længe nogle kan huske har haft ”Tjønsere”, som dækker over ældre medlemmer der mødes til en særlig form for fodbold.
Begrebet "Tjøns" stammer tilbage fra tiden på Nørre Alle, hvor gamle bestyrelsesmedlemmer som Kabel & Svend Spejder, først i 1950'erne startede DOF (Dem Over Fyrre) som var en "klub/gruppe i klubben". Det førte til boldspillet "TJØNS", som nogle mener blev udviklet af Knud Lundberg, der var/er fodbold til to mål, uden streger og med spil bag mål.
Mange år er siden løbet i åen, mange tjønserkampe ditto og spillet har udviklet sig til en livsstil i AB, hvor tjøns handler om leg og kamp i moderat tempo med højt teknisk niveau samt en kommentar til alle med- og modspillere. Kort sagt at komme ud og røre sig og få et socialt aspekt, som er meget vigtigt for mennesker i deres bedste alder.
Du kan læse rapporten i sin helhed her: https://dbuhvidbog.in5.dk/
Har du lyst til at dyrke sport i AB, så se mere om vores sportsgrene og alle vores hold på akademiskboldklub.dk